HockeyNews
PLUS

Därför blev det inte NHL: ”Fanns intresse från några håll”

(4734) Jesper Olofsson
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 24 juni 2019

FacebookXWhatsApp

Spelare efter spelare har lämnat Färjestad, men Jesper Olofsson blir kvar.

Nu hoppas 27-åringen kunna ta nästa kliv för att intresset från NHL ska övergå till konkreta anbud.

– Skulle jag göra en lite bättre säsong än förra året finns stora möjligheter, säger Olofsson.

SHL presenteras av ATG Sport

Färjestad har tappat flera nyckelspelare de senaste månaderna, däribland Joakim Nygård, Mikael Wikstrand och Oscar Steen. Det snackades även om att Linus Johansson, Michael Lindqvist och Jesper Olofsson skulle kunna försvinna, men alla tre valde att stanna i Färjestad. För HockeyNews.se berättar Olofsson om hur nära det egentligen var att han lämnade för spel i NHL.

– Jag hade rätt goda kontakter med några lag under slutet av säsongen, men sedan blev det tyvärr inte riktigt hela vägen av olika anledningar, men det var stort intresse från några håll, säger han.

Vilka var de här anledningarna?

– Det var vissa folk som inte blev kvar på sina platser. Det var väl största faktorn, säger han.

Hur många NHL-klubbar har du haft kontakt med?

– Jag vet inget exakt. Men det var ett par klubbar som kontaktade mig. Sedan vet jag inte hur många min agent pratade med, säger han.

Men det var inga konkreta anbud du tackade nej till?

– Tacka nej skulle jag kanske inte göra. Det var tidigare under månaden och i slutspelet som det kändes rätt aktuellt, men det är mycket som ska klaffa. Det är många som ska vara med och fatta beslut. Det är stor business, säger Olofsson.

Olofsson deppar efter en semifinalförlust mot Djurgården. FOTO: Bildbyrån.

Även om det fanns NHL-intresse är Olofsson inte särskilt besviken över att det inte blev någon flytt den här gången

– Nej. Men när man gått från att egentligen inte ha haft de tankarna och det väl dyker upp hinner man fundera mycket och man hoppas såklart. Sett till min karriär har jag tagit små steg i rätt riktning nästan hela tiden och jag tycker att jag är på det spåret. Jag har siktet inställt på NHL. Skulle jag göra en lite bättre säsong än förra året finns stora möjligheter, säger han.

Nu ser han NHL-intresset som en extra sporre inför den kommande säsongen.

– Med tanke på hur många man ser får chansen att åka över vet jag att jag själv har goda möjligheter, säger Olofsson.

LÄS MER: Michael Lindqvist om valet att stanna i Färjestad .

När HockeyNew.se pratar med Olofsson under midsommarhelgen har han precis varit ute på en promenad. Färjestad tränar måndag-onsdag den här veckan och sedan är det egenträning och lite semester för spelarna under juli.

– Vi ska åka till Övik i helgen. Sedan åker vi på utlandsweekend med mor och far och brorsan, Victor (som spelar i Buffalo Sabres). Kul att få att lite tid med honom också, säger Jesper Olofsson.

Jesper Olofsson kom till FBK inför den gångna säsongen från Skellefteå och den 27-årige forwarden svarade för sin poängmässigt bästa SHL-säsong i karriären då han gjorde 33 poäng (17+16). En anledning till hans lyft tror Olofsson själv beror på att han förbättrat sin fysik under de senaste åren.

– Det var någonstans där i Skellefteå som det blev en extrem omställning på fysbiten. Jag blev mycket tyngre och byggde upp en bättre grundfysik. Ser man tillbaka två, tre år har jag byggt på mig, och jag tycker att jag fick ut mer av det under det senaste året också, säger Olofsson.

Vad tror du det beror på att du fick ut mer av det nu?

– I slutspelet för två säsonger sedan, när vi spelade final, började det. Slutspelet blir ett annat spel och man blir tvungen spela ett annat spel. Jag hittade mitt sätt spel. Att använda min kropp och fart på bästa bästa, säger han och utvecklar:

– Jag utnyttjar min tyngd som jag får av min snabbhet och fart. Det är det jag känt att jag utnyttjat mer. Det hör väl ihop med självförtroendet också, när man känner att det funkar. Jag har alltid varit snabb, men jag har inte alltid varit så tung som de senaste åren, säger han.

Olofsson jublar efter ett av sina mål den gångna säsongen. FOTO: Bildbyrån.

På Eliteprospects.com står det att Olofsson väger 83 kilo, men det var för några år sedan. Nu är den siffran uppe i 87 eller 88 kilo.

– Jag känner att jag inte tappat någon snabbhet. Sedan vet man inte hur många fler kilo man kan lägga på sig innan man stagnerar. Jag tror jag har hittat en bra vikt, säger han.

Färjestad vann grundserien förra säsongen, men i semifinalen tog det stopp mot Djurgården. Med tanke på hur många spelare det har tappat tycker Olofsson det är svårt att veta exakt var laget står.

– Det största snacket har varit kring att vi tappat en massa folk. Det är lite svensk hockey. Gör man det bra och utvecklar spelare försvinner en del. Som det såg ut tidigare hade vi stora delar av truppen kvar. Nu har många lämnat. Svårt att säga exakt var vi står, för det är många ledande spelare som vi tappat. Jag hoppas och tror att många nya kliver fram. Vi har fortfarande ett starkt lag, säger Olofsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!